راینو و تفاوت بی نظیر آن با سایر نرم افزارهای مدلسازی سه بعدی

ظهور یک نرم افزار سه بعدی با ابزارهای قدرتمند و کارا همیشه مد نظر طراحان و مدل سازها بوده است. نرم افزاری که از سرعت بالایی در مدلسازی برخوردار باشد. پلاگین های متعدد و قدرتمندی را با جامعه آماری بالا پذیرا باشد. دقت فوق العاده ای داشته باشد و ده ها مزیت دیگر که در این متن به آن خواهیم پرداخت. راینو (Rhino3d) تنها یک نرم افزار مدلساز نیست. آنالیز سازه ، انرژی ، طراحی سازه های مختلف و… در کنار مبحث مدل سازی،قدرت این نرم افزار را غیر قابل تصور کرده است. می توان یکی از دلایل معروفیت راینو را در ارتباط با پلاگین استثنایی گرس هاپر (Grasshopper) دانست.پلاگینی که مدلسازی پارامتریک را در راینو محقق می کند تا بتوان بازهم به قدرت این نرم افزار غبطه خورد.

بنر معرفی نرم افزار راینو در وبسایت هرمیس3D

معرفی نرم افزار راینو:

نام نرم افزار راینو (Rhino) یا بهتر است بگوییم Rhinoceros از یک کلمه یونانی است. معنی آن همان گونه که از تصویر لوگوی آن قابل حدس است کرگدن می باشد. راینو یک نرم افزار تجاری است که با ترکیب و ادغام گرافیک در رایانه (CG) و طراحی در رایانه (CAD) تولید محتوا می کند. این نرم افزار در سال 1980 توسط شرکت Robert Mcneel & Associates در سیاتل کشور آمریکا ظهور کرد. احجامی که ما در راینو با آن ها سر و کار داریم در واقع بر پایه مدل ریاضی NURBS می باشد. این ساختار مدلسازی پوسته های فرم آزاد را در اختیار ما می گذارد.

مدلسازی پوسته ها با ماهیت نربز بر خلاف نرم افزارهایی که بر پایه مش بصورت چند ضلعی تولید محتوا می کنند (تری دی مکس ، رویت ، اتوکد ، اسکچاپ ، آرچیکد و…) از روابط دقیق ریاضی برخوردار هستند که از دقت فوق العاده بالا در مدلسازی و ساخت پوسته بهره می برند.

خواندن
گرس هاپر و قدرت طراحی پارامتریک در نرم افزار راینو
مدلسازی در راینو و تفاوت آن با مش

آشنایی با مفهوم نربز:

عبارت NURBS (نربز) مخفف کلمه Non Uniform B-Spline می باشد که سیستم پوسته سازی غیر یکنواخت را برای ما مهیا می کند. در این سیستم منحنی بواسطه نقاط کنترل (Control Point) مدیریت و ساخته می شود. نقاطی که با یکدیگر از رابطه ی ثابتی برخوردار هستند و با تغییر مکان آن ها و یا تغییر فرم منحنی ، رابطه همچنان ثابت باقی خواهد ماند. به همین دلیل منحنی های نربز به بهینه ترین شکل ممکن در راینو ترسیم خواهند شد.

کاربرد نقاط کنترلی در راینو در شکل گیری سطوح

ساختار شکل گیری سطوح در راینو:

ابتدا با عنوان منحنی های ایزو آشنا خواهیم شد. منحنی های ایزو در واقع اسکلت سطوح نربز هستند. این منحنی ها در سیستم سطح سازی نربز در دو راستای U و V تعریف می شوند. این راستاها را می توان بصورت فرضی راستاهای موازی با اضلاع سطح ساخته شده دانست که با یکدیگر عمود هم هستند. جهت تغییر حالت سطوح فرم آزاد ، برش سطح و… با مفهوم نربز و تاثییر آن در شکل گیری سطوح ، پنل سازی و… در دوره های آموزشی راینو بیشتر آشنا خواهیم شد.در سیستم مدلسازی مش با تغییر در کنج های چند وجهی اقدام به ویرایش سطوح می کنیم اما در سیستم مدلسازی نربز با ویرایش و تغییر حالت منحنی های ایزو تغییر حالت در سطح اصلی حاصل خواهد شد.

منحنی ایزو کرو در سطوح تولیدی راینو

انواع پسوند فایل در راینو:

راینو با پسوند 3DM احجام مدلسازی شده را ذخیره می کند. این سیستم که تحت عنوان Open NURBS شناخته می شود امکان ارسال و دریافت احجام مدل شده را در نرم افزارهای مشابه و مرتبط مهیا می کند. راینو با بیش از 30 نرم افزار تبادل اطلاعات می کند.

برخی از پسوندهایی که راینو در ارتباط با نرم افزار های مرتبط بی رغیب و بی نظیر کرده است: – Sketchup برای انتقال مستقیم فایل به نرم افزار اسکچاپ – SLDRRT و SLDASM جهت برقراری ارتباط با سالید ورک (Solid Works) – 3DS و OBJ جهت انتقال و دریافت فایل های مرتبط با با نرم افزار تری دی مکس و مایا – STL جهت انتقال فایل های مش برای استفاده در ابزارهای صنعتی مانند دستگاه چاپ و… – DXF و DWG جهت ارتباط و تبادل اطلاعات با اتوکد و رویت – PDF جهت خروجی گرفتن اطلاعات و نقشه های ترسیم شده – TIF برای ذخیره بحالت تصویر با حجم کم و کیفیت بالا – jpg ، BMP ، PNG سایر پسوندها جهت خروجی گرفتن بحالت تصویر
خواندن
گرس هاپر و قدرت طراحی پارامتریک در نرم افزار راینو

راینو در چه صنعتی کاربرد دارد؟

نرم افزار راینو در رشته ها و گرایش های مختلف اعم از طراحی رایانه ای (CAD) ، ساخت رایانه ای (CAM) ، ساخت سریع فرم بحالت اتود زنی اولیه ، چاپ سه بعدی و خصوصا در مهندسی معکوس در رشته ها و گرایش های متفاوتی همچون معماری ، طراحی خودرو ، صنعت دریا (کشتی سازی و…) ، طراحی کفش ، جواهر سازی و… کاربرد دارد. راینو برای سیستم عامل ویندوز و مک انتشار داده شده است. قدرت راینو در صنایع مختلف در حقیقت به واسطه پلاگین های متعددی است که روز به روز بشمار آنها افزوده می شود. پلاگین هایی که بدلیل محیط گرافیکی جذاب ، رابط کاربری بالا ، همچنین داشتن بستر آماده جهت افزودن قابلیت ،پل ارتباطی گسترده با سایر نرم افزارها و… برای این نرم افزار تعریف می شود.

بنر طراحی فول و صنعتی در راینو

مزیت راینو چیست؟

– مدل سازی فرم آزاد با دقت بالا – امکان ویرایش و تغییر فرم ساخته شده با ابزارهای قدرتمند – سرعت فوق العاده بالا در مدلسازی – رابط کاربری جذاب و کاربر پسند – قابلیت ترسیمات دو بعدی در کنار مبحث مدلسازی سه بعدی – کاربرد در تمام گرایش ها و رشته های دانشگاهی و کاری – افزونه های بسیار متنوع با قابلیت های بالا جهت افزایش کارایی و قدرت مدلسازی – پسوندهای ذخیره سازی زیاد جهت ارتباط قوی و پایدار با سایر نرم افزارهای مرتبط و… بنر مدل فرم آزاد در راینو در وبسایت hermis3d

افزونه های راینو:

پلاگین ها ابزارهایی را به نرم افزار اصلی (مادر) اضافه می کنند و امکان مدلسازی و فاز تحقیقاتی مرتبط با زمینه های مختلفی چون رندر ، طراحی خودرو ، جواهر سازی و… را مهیا می کنند. یکی از پلاگین های معروف که در واقع می توان آن را یکی از عوامل جذب طراحان و مدلسازها به راینو دانست گرس هاپر (Grasshopper) است. در این پلاگین که یک محیط توسعه پایدار است بصورت بصری قابلیت برنامه نویسی به راینو اضافه می شود. گرس هاپر امکان طراحی پارامتریک را بصورت فوق العاده قدرتمند در اختیار طراح می گذارد. با ادغام راینو و گرس هاپر به طراحی فرم های آزاد متنوع ، احجام پیچیده معماری ، مدلسازی پارامتریک و … دست خواهید یافت.

خواندن
گرس هاپر و قدرت طراحی پارامتریک در نرم افزار راینو
بنر پلاگین های راینو در وبسایت هرمیس3D

مزیت گرس هاپر در راینو به اختصار:

– قدرت فوق العاده بالا در قیاس با سایر پلاگین های پارامتریک – سهولت در یادگیری بواسطه رابط کاربری جذاب – افزونه های متعدد و بی رغیب جهت استفاده در هر گرایش و رشته ای – ارتباط قوی با سایر نرم افزارهای مرتبط و مکمل – درک مبحث برنامه نویسی بصورت کامپوننت نویسی و نمایش حالت بصری و…

ابزارهای گرس هاپر در راینو طراحی پنل های پارامتریک در دکوراسیون داخلی و نماسازی در گرس هاپر یکی از قابلیت های این افزونه است که معماران و طراحان ساختمانی را بیش از پیش بسوی خود جذب کرده است. بنر طراحی پارامتریک در راینو جهت آشنایی کامل با پلاگین پارامتریک گرس هاپر اینجا کلیک کنید.

در پک آموزش جامع راینو بصورت قدم به قدم تمامی مباحث راینو و پلاگین های آن در قالب پروژه های اجرایی آموزش داده خواهد شد.

14 دیدگاه برای “راینو و تفاوت بی نظیر آن با سایر نرم افزارهای مدلسازی سه بعدی

    • مدیریت سایت گفته:

      سلام و وقت بخیر خدمت شما
      الیاس و راینو در طراحی صنعتی جزو رقبای هم محسوب می شوند اما ضعفی که در الیاس مطرح هست عدم توجه به جزئیات مکانیکی محصول است و علاوه بر این مورد کارایی بالای راینو در گرایش ها و رشته های متفاوت را می توان جزو برتری های راینو دانست…همچنین وجود شمار زیاد پلاگین برای راینو که به تعداد آن هم دائما افزوده میشه جزو نقطه قوت های نرم افزار راینو هست که نباید ازش غافل شد.

  1. علی گفته:

    با سلام
    میتونیم نقاط آفست از طرح ۳ بعدیمون بگیریم و توو اکسل بریزیم که بعدا توو ی کد استفاده بشه؟

    • مدیریت سایت گفته:

      سلام…بله میتونید مختصات نقاط رو در اکسل ذخیره کنید و در نرم افزارهای دیگر مثل اتوکد مورد استفاده قرار بدید.اما شما وقتی میتوانید حجم را به نرم افزار ذکر شده انتقال بدید نیازی به ذخیره سازی مختصات نقاط ندارید…بهترین راه حل بسته به نوع پروژه شما خروجی با فرمت 3ds و یا obj و سپس انتقال به نرم افزار مقصد هست.

  2. lotus گفته:

    سلام . وقتتون بخیر
    برای ورود به بازار کار یادگیری نرم افزار راینو رو شروع کنم یا تری دی مکس؟؟؟
    کدوم نرم افزار بهتره ؟؟؟

    • مدیریت سایت گفته:

      سلام و عرض ادب
      هیچ یک بر دیگری ارجحیت ندارد . راینو بر اساس مدلسازی نربز ساخته شده و محاسبات دقیق و مکس بر اساس مش. اما در زمینه رابط کاربری و تعدد پلاگین های کاربردی که حتی بتونید هر دو سبک مدلسازی رو با ابزارهای قدرتمند در یک نرم افزار داشته باشید راینو رو توصیه میکنیم.

  3. محمد گفته:

    سلام ببخشید تو حوزه معماری رویت بهتره یا راینو با توجه به بیم بودن رویت بین این دو واقعا موندم کودومو یاد بگیرم

    • مدیریت سایت گفته:

      سلام…عرض ادب
      شما در رویت بیشترین مانور حرکتی ای که خواهید داشت مربوط به بیم خواهد بود و ممکن هست در طراحی های مختلف و مدلسازی های مختلف (فولد و پارامتریک) با توجه به بیم بودن نرم افزار و محدودیت های تعریف شده در ابزارها ، قدرت کنترل شده ای در مدلسازی و یا حتی طراحی داشته باشید…با اینکه رویت یک نرم افزار قدرتمند در حوزه مدلسازی بیم و احجام ساختمانی هست و اون هم بیشتر بعلت داشتن جزییات بالایی هست که در ابزارها گنجانده شده اما ممکنه که مدلسازی هر حجمی مخصوصا احجام فولد برای هر شخصی قابل اجرا نباشه.در نرم افزار راینو با توجه به اینکه شما تمام موارد رو خودتون می تونید از پایه ، هر جزییاتی که مدنظرتون هست رو تعریف کنید و همچنین قدرت نربز و مش رو در کنار هم داشته باشید قطعا قدرت بالاتری از مدلسازی در اختیار خواهید داشت…بعلاوه اینکه وجود گرس هاپر در مدلسازی پارامتریک و همچنین افزونه rhino inside که میتونید گرس هاپر رو در رویت اجرا کنید قطعا گستره زیادی از طراحان رو بیش از پیش به سمت راینو و گرس هاپر سوق میده.

  4. علیرضا گفته:

    باسلام و ادب
    من با راینو کار میکنم.و معمارهستم….
    لذا وقتی یک لاین منحنی از راینو به اتوکد میارن…در اتوکد خط منحنی قابل اندازه گذاری نیست ..چطوربایستی اسپورت کنم؟

    • مدیریت سایت گفته:

      سلام دوست من
      میتونید از save az بصورت obj و یا 3ds استفاده کنید اما دقت داشته باشید که خطوط نربز شما با توجه به ماهیت نرم افزارهایی مثل اتوکد و یا مکس که مش هستند تبدیل به poly line می شن. پیشنهاد من استفاده از ابزارهای اندازه گذاری در خود راینو هست که فوق العاده دقیق این کار رو برای شما انجام میدن

  5. عرفان گفته:

    بنظر شما راینو در طراحی پارامتریک صنعتی کارایی داره؟با توجه به اینکه نه درخت طراحی داره و نه اندازه گذاری و قید گزاری..مثلا یک مسطتیل رسم میکنید نمیتونید اندازشو راحت و بصورت پارامتری تغییر بدید و این نیازیه که در حوضه مکانیک بنظرم راینو نمیتونه جوابگو باشه و رقیب فیوژن یا کتیا اینونتور سالیدورک در طراحی صنعتی

    • مدیریت سایت گفته:

      با سلام و وقت بخیر خدمت شما…
      شما به سادگی میتونید با استفاده از گرس هاپر حالت پارامتریک در طراحی هاتون رو در هر رشته و گرایشی داشته باشید.بنظر من در طراحی پارامتریک و رابط کاربری هیچ نرم افزاری قابل رقابت با راینو و گرس هاپر نیست…این مسئله رو صرفا با خوندن چند مقاله نمیشه بهش رسید…زمانی میتونید این مسئله رو درک کنید که با راینو و گرس هاپر کار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *