اولین مرحله در کار با یک نرم افزار ، شناخت دقیق دستگاه مختصات در آن است. بنظر شما در نرم افزار راینو شیوه مختصات دهی نقاط به چه صورتی است؟ آیا دستگاه مختصات در راینو عملکردی مشابه با دستگاه مختصات در اتوکد دارد؟ در این مقاله در قالب یک ویدیو آموزشی قصد داریم به بررسی دستگاه مختصات در نرم افزار راینو و همچنین تفاوت عملکرد آن با سایر نرم افزارها خصوصا اتوکد بپردازیم. در صورتی که تمایل به شناخت دقیق صفحه کار در راینو دارید تا پایان این آموزش با ما همراه باشید.
دنیای امروز در هر رشته و گرایشی بی ارتباط با نرم افزار نیست. خیلی از متخصصان در علوم مختلف به این نتیجه رسیده اند که باید دیر یا زود نرم افزار تخصصی حوزه فعالیت خود را فرا بگیرند. اما سوال اینجاست ] پایه ای ترین دانش در حوزه نرم افزار جهت ترسیمات دو بعدی و سه بعدی چیست؟ مسلما علم به دستگاه مختصات در نرم افزار راینو و هر نرم افزار دیگری کمک شایانی در تسلط به ترسیمات خواهد کرد. اولین قدم در شناخت دستگاه مختصات در نرم افزار راینو این است که در ابتدا بدانیم که در دنیای ریاضیات چند دستگاه مختصات داریم و هر یک به چه شیوه ای عمل خواهند کرد؟
اگر زمان کافی برای مطالعه مقاله را ندارید پیشنهاد می کنیم با مشاهده ویدیو زیر در 8 دقیقه (18 مگابایت) با دستگاه مختصات در راینو و اتوکد و شیوه سوییچ بین آنها آشنا شوید.
انواع دستگاه مختصات
در دنیای ریاضیات و علوم هندسه ما دستگاه های مختصات متعددی داریم که هر یک به شیوه ای خاص عمل می کنند که در حوصله این مقاله نمی گنجد. اما پایه ای ترین دستگاه مختصات که در نرم افزار راینو هم با آن سر و کار داریم دستگاه مختصات دکارتی کارتزینی است. نرم افزار اتوکد هم از همین دستگاه مختصات بهره می برد. بنابراین آیا دستگاه مختصات در نرم افزار راینو و اتوکد عملکرد مشابه ای دارند؟ آیا در هر دو نرم افزار ما به یک شیوه جهت مختصات دهی استفاده می کنیم؟
دستگاه مختصات دکارتی
دستگاه مختصات دکارتی به دو دسته مطلق و نسبی تقسیم می شود. به دستگاه مختصات مطلق Absolute Coordinate System یا به اختصار ACS گفته می شود. همچنین به دستگاه مختصات نسبی Relative Coordinate System یا به اختصار RCS گفته می شود. دستگاه مختصات در نرم افزار راینو از نوع مطلق می باشد.
عملکرد دستگاه مختصات در نرم افزار راینو
همانطور که ذکر شد دستگاه مختصات در راینو بصورت Absolute عمل می کند و این بدین معنی است که مختصات دهی وابسته به مرکز دستگاه مختصات است. بعنوان مثال اگر بخواهیم نقطه 1و5و10 از دستگاه مختصات را بدست بیاوریم همین عمل کفایت می کند که بعد از اجرای دستور ابزاری همانند Line در راینو و انتخاب نقطه شروع بصورت دستی،جهت دادن نقطه دوم در خط فرمان (Command Line) عبارت 1و5و10 را تایپ و اینتر کنیم. در چنین حالتی هیچ فرقی نمی کند که ما نقطه اول Line را در کجای محیط کلیک کرده باشیم. راینو در حین مختصات دهی همواره مطلق عمل می کند و صفر دستگاه مختصات را مبنای سنجش قرار می دهد.
قیاس دستگاه مختصات در نرم افزار راینو و اتوکد
در نرم افزار اتوکد دستگاه مختصات بصورت نسبی عمل می کند و این بدین معنی است که مختصات دهی همواره بر اساس نقطه قبلی صورت می گیرد. بعناون مثال اگر یک Line در اتوکد بخواهیم ترسیم کنیم بعد از اجرای ابزار Line و انتخاب نقطه اول بصورت دلخواه در محیط این نرم افزار ، حال اگر نقطه دوم این Line را عبارت 10,5,1 تایپ کنیم نقطه دوم نسبت به نقطه اول که در صحنه کلیک کردیم سنجیده می شود. جهت تشریح مکان نقطه دوم در این مثال باید گفته شود که 10 واحد در جهت مثبت محور X و 5 واحد در جهت مثبت محور Y و 1 واحد در جهت مثبت محور Z نسبت به نقطه اولیه ، نقطه گذاری دوم صورت می گیرد.
تبدیل دستگاه مختصات در نرم افزار راینو از مطلق به نسبی
شاید ما نیاز داشته باشیم که دستگاه مختصات در نرم افزار راینو بصورت نسبی عمل کند. در این حالت ما باید قبل از مختصات دهی از @ استفاده کنیم. @ در راینو و کلا در نرم افزارهایی که دستگاه مختصات مطلق دارند دستگاه مختصات را به نسبی تغییر می دهد. حال اگر بخواهیم در محیط نرم افزار اتوکد دستگاه مختصات مطلق را بجای نسبی جایگزین کنیم کافی است قبل از مختصات دهی از # استفاده کنیم. بنابراین ما در هر دو محیط نرم افزار می توانیم هر دو حالت مطلق و نسبی از دستگاه مختصات دکارتی را داشته باشیم.
دستگاه مختصات در نرم افزار راینو به سبک قطبی
ما در محیط نرم افزار راینو در خیلی از مواقع بعناون مثال برای ترسیم یک Line بدین صورت عمل می کنیم که نقطه اول را کلیک می کنیم و برای دادن نقطه دوم جهت Line را با مؤس مشخص می کنیم و عدد (طول Line) را تایپ و اینتر می کنیم. این یک مدل دیگر از دستگاه مختصات در نرم افزار راینو و اتوکد است که با نام دستگاه مختصات قطبی شناخته می شود.
به دستگاه مختصات قطبی Polar Coordinate System یا به اختصار PCS گفته می شود.این دستگاه مختصات هم به دو حالت مطلق و نسبی قابل استفاده است. در محیط نرم افزار راینو به شیوه مطلق و در اتوکد به شیوه نسبی قابل دسترسی است. اگر بخواهیم بجای مؤس ، جهت دادن زاویه در دستگاه مختصات قطبی از کیبرد استفاده کنیم باید در حین مختصات دهی از > استفاده کنیم. بعنوان مثال تایپ می کنیم A<B . در این حالت B زاویه و A طول است.
همین حالا دستگاه مختصات در نرم افزار راینو را بررسی کنید
دستگاه مختصات قطبی در حالت پیش فرض در نرم افزار راینو بصورت مطلق و در اتوکد بصورت نسبی عمل می کند. ما می توانیم با روش هایی که بیان شد نسبی را در راینو و مطلق را در اتوکد داشته باشیم و بین دستگاه مختصات مختلف در یک نرم افزار سوییچ کنیم.